Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 25 kwietnia 2024
Imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl
pochmurno
5°C

Rośliny przyprawowe i zielarskie Cz. VII

1. Lawenda wąskolistna

Pochodzenie:
znad brzegów Morza Śródziemnego

Opis: krzewinka wysokości do 60 cm, dolne partie roślin drewnieją, liście wąskie, lancetowate, roślina pokryta kutnerem, który nadaje jej niebieskawą barwę, kwitnie od przełomu czerwca i lipca do późnej jesieni na niebiesko

Nazwa i kontekst kulturowy: łac. lavare = myć, kąpać. Lawenda używana była do okadzania pomieszczeń, wierzono, że chroni przed zarazą, używano ją także do kąpieli.

Uprawa: miejsca ciepłe słoneczne, osłonięte od wiatrów stanowiska, żyzna przepuszczalna gleba o zasadowym odczynie; roślina dobrze czuje się przy południowych ścianach domu i na południowych skarpach. Rozmnażanie z sadzonek zielnych wczesnym latem, przez podział starszych egzemplarzy wczesną wiosną lub wysiew stratyfikowanych (w warunkach domowych w lodówce) nasion. Po 15 maja lawendę można wysadzać do gruntu, na zimę wymaga jednak zabezpieczenia, bo może przemarzać. Lawendę na suszony kwiat ścina się sukcesywnie w miarę rozkwitania poszczególnych kwiatostanów.

Surowiec leczniczy:kwiaty

Związki czynne: olejki, garbniki, antocyjany, fitosterole, kumaryny, kwasy organiczne

Działanie: przeciwskurczowe, uspakajające.

Stosowanie: roślina ozdobna, stosowana w kosmetyce, olejek lawendowy służy do produkcja mydła, wody toaletowej, ma również zastosowanie w barwieniu ceramiki. Lawenda (wyciąg z kwiatów) jest składnikiem niektórych leków – Nervosolu.Anglicy cenią lawendę jako dodatek do duszonego mięsa zajęczego i króliczego. Z racji swojego odświeżającego zapachu, a także możliwości insektobójczych (mole) saszetki z lawendą wkładano od wieków między ubranie w szafie.

 

2. Melisa lekarska


Pochodzenie: wschodnie kraje Morza Śródziemnego, rozpowszechniona w całym jego basenie za sprawą Arabów, a następnie po przez klasztory rozpowszechniony w całej Europie

Opis: bylina, wysokość 80 cm, liście naprzeciwległe, ząbkowane, owłosione, na szczytach pędów i w kątach liści, drobne, białe kwiaty, chętnie odwiedzane przez pszczoły. Część podziemna – płytko umieszczone kłącze. Roślina wydziela przyjemny cytrynowy zapach.

Nazwa i kontekst kulturowy: łac. mel = miód. Botanik z XVIw. Paracelsus nazywał melisę „eliksirem życia”. Wierzono, że przywraca siły, a nawet młodość. Codzienne picie melisy miało zagwarantować długowieczność.

Uprawa: ciepłe, słoneczne, osłonięte miejsca, gleby lekkie, żyzne, zasobne w wapń i dostatecznie wilgotne. Melisę uprawia się z rozsady lub przez podział w rozstawie 40x40 cm. Na bieżące potrzeby zużywa się młode listki. Główny zbiór ziela w lipcu.

Surowiec leczniczy: ziele lub liście

Związki czynne: olejki eteryczne, garbniki, trójterpeny, fenolokwasy


Działanie: jako lek działa uspakajająco, przeciwbólowo, rozkurczowo, i orzeźwiająco.


Stosowanie: ważny surowiec leczniczy- sporządza się herbatki lecznicze, aromatyzuje się nią leki. Melisa jest również przyprawą stosowaną na surowo (ziele i liście) do surówek warzywnych, ziołowych sosów, chłodników, a także różnych napojów owocowych. Olejek melisy wykorzystywany jest w produkcji wódek gorzkich likierów i perfum.

Dawniej powiadano: ,,Ziele melisy ma tę moc, że gdy włożyć go do ula, pszczoły z niego nie uciekają i miodu chętnie dają”
 
 

3. Mięta pieprzowa


Pochodzenie: jej ojczyzną są Chiny i Japonia

Opis: bylina, wysokość w zależności od warunków uprawy 30-90 cm. Liście owalne ułożone naprzeciwlegle. Kwiatostany w kształcie kłosa, liliowe, chętnie odwiedzane przez pszczoły.

Nazwa i kontekst kulturowy: mięta jest cenionym ziołem od bardzo dawna, jej resztki znaleziono w egipskich grobowcach, w mitologii greckiej mowa jest o nimfie Minthe, którą zamieniono w roślinę mięty. Żydzi zielem mięty posypywali podłogi w synagogach. Zwyczaj ten praktykowano później w wielu włoskich kościołach. Za sprawą klasztorów uprawa mięty rozpowszechniła się w Europie w średniowieczu.

Uprawa: ciepłe, słoneczne stanowiska, znosi także półcień. Gleba żyzna o dużej zawartości wilgoci. Rozmnażanie wegetatywne z rozłogów korzeniowych. Sadzonki tniemy wczesną wiosną i umieszczamy 7 cm pod ziemią i dokładnie podlewamy. Największa zawartość olejku w roślinie występuje tuż przed kwitnieniem, wtedy ścina się całe rośliny na szerokość całej dłoni nad ziemią i suszy. Od staranności suszenia zależy jakość ziela. Na bieżące potrzeby używa się świeżych liści, które mają największą zawartość olejków.

Surowiec leczniczy: liście i szczyty pędów

Związki czynne: olejki eteryczne (mentol), garbniki, flawonoidy, związki gorzkie, kwasy organiczne, sole mineralne

Działanie: żołądkowe, żółciopędne, dezynfekujące, rozkurczowe, przeciwbólowe.

Stosowanie: lecznicze (napary, olejki, nalewki, w kosmetyce (pasty do zębów), w przemyśle spożywczym: gumy do żucia, likiery, słodycze, herbatki miętowe, napoje orzeźwiające. Liście mają zastosowanie jako dodatek do farszów, marynat do mięs, zup jarzynowych, duszonej kapusty, marchwi, grochu i sosów. W starym zielniku taką znajdziemy o niej opinię: ,,Mięty ziele na wszystkie choroby żołądkowe pomocne jest.”

 

 

4. Szałwia lekarska

Pochodzenie: rejon Morza Śródziemnego, Azja Mniejsza, Krym- to jej naturalne środowisko rośnie tam na wapiennych ciepłych zboczach.

Opis: Krzewinka, w warunkach naturalnych dorasta do wys. 2m, u nas do 60 om. W krajach, w których jest uprawiana istnieje wiele odmian o różnej sile wzrostu, pokroju i kolorze kwiatów. Liście lancetowate pokryte kutnerem.

Nazwa i kontekst kulturowy: łac. salveo = być zdrowym, ziele cenione i szeroko uprawiane w starożytnej Grecji i Rzymie. W średniowieczu obowiązkowa roślina w klasztornych wirydarzach. Wierzono, że szałwia nie tylko leczy, ale zapewnia długowieczność.

Uprawa: nasłonecznione, osłonięte stanowisko, żyzna spulchniona gleba o odczynie obojętnym, lub lekko zasadowym. Szałwię można rozmnażać z siewu wiosną, lub latem z sadzonek zielnych., rozsada, która ma 3-4 pary liści po zahartowaniu może być sadzona do gruntu w odstępach 40-40 cm.

Surowiec leczniczy: liście

Związki czynne: olejki eteryczne, związki gorzkie, prowitamina A, witaminy B, C, PP i sole mineralne, związki trójterpenowe.

Działanie: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przywraca czynność skurczową jelit, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.

Stosowanie: w farmacji wchodzi w skład wielu mieszanek i preparatów ziołowych. W kuchni jest używana do przyprawiania tłustych potraw mięsnych, farszów, pasztetów i ryb. We Francji produkuje się wino szałwiowe. Olejek stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym.

Uprawiajmy szałwię ponieważ przysłowie mówi: ,,Tego śmierć nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie”

1. Tymianek pospolity (macierzanka tymianek)


Pochodzenie: północne wybrzeże Morza Śródziemnego

Opis:  krzewinka wysokości do 30 cm, liście lancetowate o  podwiniętych brzegach.

Nazwa i kontekst kulturowy: łac. tymos =  duch, wola. Roślinie przypisywano właściwości dodawania odwagi i śmiałości.

Uprawa: tymianek lubi ciepłe, słoneczne stanowiska i lekkie przepuszczalne gleby, podlewanie bardzo umiarkowane. Wskazane okrycie na zimę. Rozmnażanie przez wysiew nasion w marcu. Rozsadę wysadza się w maju w rozstawie 30x20 cm. Tymianek można też rozmnażać przez podział starszych rozrośniętych kęp roślin albo z sadzonek robionych w lecie.

Surowiec leczniczy: ziele

Związki czynne: olejki eteryczne, garbniki, fenylokwasy, trójterpenteny, flawonidy

Działanie: wykrztuśne, dezynfekujące, żołądkowe, rozkurczowe, przeciwzapalne.

Formy stosowania: w farmacji stosowany jest do produkcji syropów, ekstraktów, wywarów, herbatek leczniczych, leków antykaszlowych, wzmacniających i uspakajających. Jako przyprawa jest niezastąpionym dodatkiem do potraw tłustych, poprawia smak zupy fasolowej, grochowej, sosów i sałatek ziemniaczanych.

Tymianek jest również rośliną ozdobną i może być użyty w kompozycji np. na skalniaku.

Cykl porad o roślinach przyprawowych i zielarskich powstał przy współpracy z mgr inż. Sebastianem Wróblewskim.
Życzę korzystającym z poradnika, aby, opisane i zastosowane rośliny poprawiały smak i dietetykę spożywanych potraw, użycie ich lecznicze nie było konieczne a jeżeli już to skuteczne.
Z roślin przyprawowych i zielarskich można w ogrodzie komponować rabaty użytkowe, ozdobne i zapachowe, uprawiać je na balkonie a niektóre w doniczkach w mieszkaniu.
Opisane gatunki (niektóre w kilku odmianach) będą w sprzedaży w sklepie firmowym Rejonowego Przedsiębiorstwa Zieleni od 15 kwietnia a także na naszym stoisku podczas targów ”Dom i Ogród” w dniach 13-15 kwietnia 2007r.

DO GÓRY
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.