Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Piątek, 26 kwietnia 2024
Imieniny: Maria, Marcelina, Marzena
pochmurno
4°C

Rośliny przyprawowe i zielarskie Cz. V

Estragon (Bylica estragon )

Pochodzenie:
Ukraina, Kaukaz. Do Europy południowej i zachodniej sprowadzona w trakcje wypraw krzyżowych.

Opis: bylina wytwarzająca liczne rozłogi. Wys. 120-150 cm, liście wąskie, zwisające, drobne, niepozorne kwiaty są skupione w kulistych koszyczkach kwiatowych w kolorze początkowo białożółtym, potem czerwonawym – kwitnie od lipca do września 

Nazwa i kontekst kulturowy: łac. nazwa pochodzi od słowa draco- wąż, smok. Roślinie uważano jako dobrą na ukąszenia jadowitych węży. Nazwę wywodzi się też od ekspansywności rośliny.
Uprawa: rozmnażanie wegetatywne, sadzonki rozłogowe, podział roślin matecznych. Sadzonki sporządza się z roślin 2,3 letnich. Estragon lubi gleby próchnicze, wilgotne, ale bez wody stagnującej. Stanowiska ciepłe i osłonięte.

Surowiec leczniczy: ziele-kwitnące szczyty pędów.

Związki czynne i działanie: olejki eteryczne (estragon), flawonidy, fitosterole, garbniki, dużo składników mineralnych oraz jod, żółciopędne, żołądkowe, rozkurczowe.

Stosowanie: w farmacji składnik mieszanek ziołowych w kuchni młode pędy używa się jako przyprawę do sałatek, sosów, ryb, potraw mięsnych. W bardzo prosty sposób można przyrządzić aromatyczną przyprawę do sałatek; wystarczy włożyć gałązkę świeżego estragonu do butelki octu i zamknąć szczelnie a po kilku dobach będzie gotowa do użytku.

W przemyśle spożywczym ziele używane jest do produkcji octu estragonowego, musztardy estragonowej i różnych mieszanek przyprawowych.
Podstawowym warunkiem stosowania estragonu jest używanie go na surowo lub do potraw, które gotuje się lub smaży bardzo krótko; w innym przypadku traci on cały swój delikatny aromat.
 

DO GÓRY
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.